Jaja muszą być

Jaja faszerowane z sosem tatarski

Jaja

  • 4 jajka
  • 200 g szpinaku świeżego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny

Szpinak poddusić na łyżeczce oleju razem z czosnkiem, ostudzić, posiekać drobniej. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka. Awokado wydrążyć ze skórki. Połączyć żółtka, awokado, bazylię i szpinak, skropić sokiem z cytryny, rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Powstałym farszem napełnić białka. Jaja udekorować pietruszką i kiełkami.

Sos

  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczki chrzanu
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Ugotowane jajko zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać musztardę i chrzan. Cebulę, ogórka i grzybki drobno pokroić, zioła posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę jogurtu.

Kalkulator kalorii

Oblicz dzienne zapotrzebowanie (kcal)

Daily Calorie Intake Calculator

Wynik

kcal/dzień

STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIES zgodnie z naszą Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w swojej przeglądarce.