Jaja faszerowane z sosem tatarski
Jaja
- 4 jajka
- 200 g szpinaku świeżego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 awokado
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka soku z cytryny
Szpinak poddusić na łyżeczce oleju razem z czosnkiem, ostudzić, posiekać drobniej. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka. Awokado wydrążyć ze skórki. Połączyć żółtka, awokado, bazylię i szpinak, skropić sokiem z cytryny, rozdrobnić widelcem. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Powstałym farszem napełnić białka. Jaja udekorować pietruszką i kiełkami.
Sos
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczki chrzanu
- 1 ogórek konserwowy
- 1/4 czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanych marynowanych grzybów
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Ugotowane jajko zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać musztardę i chrzan. Cebulę, ogórka i grzybki drobno pokroić, zioła posiekać. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę jogurtu.