makaron i ziemniaki

Makaron i ziemniaki to dla naszej flory bakteryjnej przysmaki

Wszyscy zapewne wiedzą, że w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit wskazane jest spożywanie przetworów kiszonych np. kapusta, ogórki, buraki, kalafior. Dodatkowo warto sięgnąć po kefir, maślankę i jogurt naturalny. Oczywiście w diecie powinno znaleźć się dużo świeżych warzyw. Jeżeli jesteśmy po antybiotykoterapii lub wiemy, że z innych względów mamy słabą florę bakteryjną jelit, to warto pokusić się o suplementację probiotykami. 

Ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że bardzo istotnym elementem jest zadbanie o odżywianie naszych dobrych bakterii. Tym pokarmem jest tzw. skrobia oporna, która znajduje się w owocach, a szczególnie w zielonych bananach, cebuli i cykorii. Głównym jednak dostarczycielem pokarmu dla naszych dobrych bakterii jest skrobia oporna zawarta w makaronach i ziemniakach. W tym celu należy je ugotować, a później schłodzić. Teraz takie zimne np. ziemniaki z lodówki po odgrzaniu w jakikolwiek sposób zawierają dużą ilość skrobi opornej, która jest przysmakiem naszej flory bakteryjnej. Dbajmy o nasze jelita – to podstawa naszego układu odpornościowego. 

Kalkulator kalorii

Oblicz dzienne zapotrzebowanie (kcal)

Daily Calorie Intake Calculator

Wynik

kcal/dzień

STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIES zgodnie z naszą Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w swojej przeglądarce.