logo Akademia Zdrowie-jesz
Ryba po grecku

Ryba po grecku (lekko odchudzona)

Składniki na 4 porcje:

  • Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka – ok. 500g
  • Marchew – 3 sztuki
  • Korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • Seler – mały kawałek (ok. 80g)
  • Cebula – 2 sztuki
  • Por – mały kawałek (biała część)
  • Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
  • Woda lub bulion – 1 szklanka
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Ziele angielskie – 4 kulki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  • Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety – smaż po minucie na jedną stronę. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 minut.
  • Zetrzyj na grubych oczkach (lub użyj malaksera) marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry – podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10-15 minut. Dopraw do smaku.
  • Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.

Uwaga

  • Tak naprawdę wystarczy zrezygnować z panierowania ryby w mące i bułce tartej, a smażenie na tłuszczu zamienić na jej pieczenie. Wystarczy dobrze osuszyć rybę, zamknąć ją na mocno rozgrzanej patelni i upiec w piekarniku. Dzięki temu będzie nadal soczysta i zwarta.
  • Przy duszeniu warzyw również można zrezygnować z większej ilości tłuszczu, ponieważ warzywa puszczą własny sok, w którym się uduszą. 

* Wartość odżywcza porcji ryby po grecku 207 kcal.

Kalkulator kalorii

Oblicz dzienne zapotrzebowanie (kcal)

Daily Calorie Intake Calculator

Wynik

kcal/dzień

STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIES zgodnie z naszą Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w swojej przeglądarce.